O namaNovosti i pressRegulativaFormulariGalerijaLinkoviKontaktMapa sajta
Sigurnost
Vazduhoplovne usluge
Bezbjednost
Prijava događaja
Traganje i spasavanje
Medicina
Međunarodna saradnja
Novosti i press
14.10.2013.
SAOPŠTENJE: EASA SAFA standardizaciona posjeta
Agencija za civilno vazduhoplovstvo je u periodu od 7-11 oktobra 2013. godine, bila predmet EASA standardizacione posjete, u skladu sa SAFA Radnim aranžmanom sa EASA-om (SAFA WA), i sa godišnjim planom EASA-e.
Potpisani SAFA WA odnosi se na prikupljanje i razmjenu informacija u odnosu na sigurnost vazduhoplova koji za odredište imaju aerodrome EU, aerodrome država koje nijesu članice EU ali učestvuju u ovom programu, i aerodrome u Crnoj Gori.

Potpisivanjem ovog ugovora Crna Gora je dobila status preliminarne članice što podrazumijeva ograničeni pristup određenim informacijama.

Predmet interesovanja EASA inspektora, pored regulatorne usklađenosti, bile su i usvojene procedure i postupci koji se primjenjuju tokom vršenja SAFA inspekcija kao i unošenje podataka u EASA bazu – SAFA podataka.

Nakon sprovedene posjete, na završnom sastanku EASA-e, je konstatovano da je Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crna Gore ostvarila značajan rezultat, koji je svrstava u vrh novopriključenih država učesnica u SAFA programu.