O namaNovosti i pressRegulativaFormulariGalerijaLinkoviKontaktMapa sajta
Sigurnost
Vazduhoplovne usluge
Bezbjednost
Prijava događaja
Traganje i spasavanje
Medicina
Međunarodna saradnja
Novosti i press
27.02.2015.
Potpisan Radni aranžman izmedju EASA-e i Agencije za civilno vazduhoplovstvo
Podgorica, 26. februar 2015. godine – Evropska agencija za sigurnost u vazduhoplovstvu (EASA) pružaće u narednom periodu tehničku i konsultativnu pomoć crnogorskoj Agenciji za civilno vazduhoplovstvo (ACV), na osnovu Radnog aranžmana koji su potpisali predstavnici ove dvije institucije. Radni aranžman potpisali su u Kelnu direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore Dragan Đurović i izvršni direktor EASA Patrik Ky.
U sklopu Aranžmana, ACV će dobiti podršku posebno u sprovođenju odredbi Sporazuma o uspostavljanju evropskog zajedničkog vazduhoplovnog područja, na osnovu kojeg je Crna Gora obavezna da primjenjuje zakonodavstvo Evropske unije u oblasti sigurnosti vazduhoplovstva.

„Podrška koju dobijamo zahvaljujući potpisanom Radnom aranžmanu pokriva sve aspekte uređenja sigurnosti civilnog vazduhoplovstva i zaštite životne sredine kada su u pitanju proizvodi, djelovi, uređaji, kao i osoblje, organizacije, aerodromi, kao i upravljanje vazdušnim saobraćajem i uslugama vazdušne plovidbe“, saopšteno je iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo.

Punopravno članstvo u EASA-i za sad ostvaruju samo države članice Evropske unije, dok za ostale evropske države postoji mogućnost aktivnog učešća u radu putem zaključivanja Radnih aranžmana. Pravila EASA-e su obavezujuća za države članice Unije, a u zavisnosti od vrste potpisanih aranžmana, i za ostale države.

Kroz saradnju EASA-e sa evropskim državama koje nijesu članice Unije utiče se na poboljšanje sigurnosti civilnog vazduhoplovstva širom Evrope.