O namaNovosti i pressRegulativaFormulariGalerijaLinkoviKontaktMapa sajta
Sigurnost
Vazduhoplovne usluge
Bezbjednost
Prijava događaja
Traganje i spasavanje
Medicina
Međunarodna saradnja
Novosti i press
20.10.2016.
Saopštenje: 22. ECAC bezbjednosni forum
18 i 19. oktobra 2016. godine u hotelu Splendid u Bečićima, održan je 22. ECAC Security forum (Bezbjednosni forum Evropske konferencije civilnog vazduhoplovstva).
ECAC je evropska organizacija koju čine 44 države članice, a čija je uloga da kreira politiku civilnog vazduhoplovstva u Evropi, posebno u oblasti bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva.

Bezbjednosni forum ECAC-a se organizuje dva puta godišnje, od čega jednom u nekoj od država članica. Ovoga puta Crna Gora, tačnije Agencija za civilno vazduhoplovstvo je bila domaćin ovog veoma važnog skupa na kojem se raspravljaju sva bitna pitanja za bezbjednost civilnog vazduhoplovstva na nivou svih država članica. Pored tekućih pitanja Forum je posebno raspravljao o pitanjima bezbjednosti slobodne zone na aerodromima i sertifikacije bezbjednosne opreme.

Forumu je prisustvovalo više od pedeset učesnika, predstavnika država članica i drugih organizacija koje se bave pitanjima bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva, kao što su Međunarodna organizacija ciivlnog vazduhoplovstva (ICAO), Evropska komisija (EK), Afrička konferencija civilnog vazduhoplovstva (AFCAC) i druge.