O namaNovosti i pressRegulativaFormulariGalerijaLinkoviKontaktMapa sajta
Sigurnost
Vazduhoplovne usluge
Bezbjednost
Prijava događaja
Traganje i spasavanje
Medicina
Međunarodna saradnja
Novosti i press
14.10.2013.
SAOPŠTENJE: Organizovan seminar „Obuka u civilnom vazduhoplovstvu“
Podgorica, 11. 10. 2013. godine – Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore u saradnji sa mađarskom organizacijom Hungaro Control i uz podršku TAIEX-a (Kancelarije za tehničku pomoć i razmjenu informacija u okviru Generalnog direktorata za proširenje Evropske komisije) organizovala je seminar „Obuka u civilnom vazduhoplovstvu“, koji je okupio preko 90 učesnika iz 13 država. Na seminaru je ocijenjeno da su Jedinstveno evropsko nebo i novi regulatorni okviri u oblasti civilnog vazduhoplovstva nametnuli i velike izazove, te da se uspjeh može postići jedino uz konstantno usavršavanje kadra u ovoj oblasti.
Na početku seminara, učesnike je u ime Agencije, pozdravio Zoran Đuranović, Direktor Sektora zа vazduhoplovne usluge u vazdušnom prostoru, koji je kazao da čvrsto vjeruje u regionalnu saradnju i mogućnosti koje pruža. “Jedino snažna regionalna saradnja može da omogući bezbjedno, jeftino i kvalitetno upravljanje avio saobraćajem u cijelom regionu. Rezultati koji su postignuti za godinu od pokretanje Inicijative „Zajednička oblast pružanja usluga” ulivaju nam nadu da će upravo ovaj region služiti kao primjer drugima u narednom periodu”, rekao je Đuranović.

Na seminaru, koji predstavlja nastavak aktivnosti u okviru Inicijative, još jednom je istaknuta važnost regionalne saradnje, bez koje bi Jedinstveno evropsko nebo ostalo podijeljen prostor.

S ciljem podsticanja saradnje u oblasti vazdušnog saobraćaja u jugoistočnoj Evropi, krajem 2012. Godine, crnogorska Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore pokrenula je Inicijativu “Zajednička oblast pružanja usluga”, uz fokus na efikasnije i sigurnije pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju. Inicijativa promoviše Jedinstveno evropsko nebo u regionu i predstavlja važan korak ka efikasnijem učestvovanju država zapadnog Balkana u ovom konceptu.

Takođe, predviđeno je da Inicijativa obezbjeđuje i ekonomske benefite za zemlje učesnice, kroz zajedničke projekte i saradnju između regionalnih civilnih vazduhoplovnih vlasti i pružaoca usluga u vazdušnoj plovidbi.

Članice Inicijative su predstavnici iz Crne Gore, Makedonije, Kosova, Albanije i Mađarske, dok status zemalja posmatrača imaju predstavnici iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Osim ovih zemalja na seminaru učestvuju i predstavnici iz Azerbejdžana, Turske i Ukrajine.

Prilog: isječci iz dnevnih štampanih medija

Dnevne novinePobjedaVijesti