O namaNovosti i pressRegulativaFormulariGalerijaLinkoviKontaktMapa sajta
Sigurnost
Vazduhoplovne usluge
Bezbjednost
Prijava događaja
Traganje i spasavanje
Medicina
Međunarodna saradnja
Novosti i press
14.11.2013.
Potpisan Memorandum o razumijevanju o Inicijativi za formiranje budućeg funkcionalnog bloka vazdušnog prostora (FAB)
Čelni ljudi Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore, Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije i Kontrole letenja Srbije i Crne Gore – Dragan Đurović, Milan Živanović i Slobodan Cvijan, potpisali su 12. novembar 2013. godine, u Beogradu, Memorandum o razumijevanju o Inicijativi za formiranje budućeg funkcionalnog bloka vazdušnog prostora (Functional Airspace Block – FAB).
Značaj FAB inicijative je izuzetan jer predstavlja bitan preduslov za pune integracije u evropske vazduhoplovne strukture a posebno za sprovođenje evropske regulative o „otvorenom nebu” (Single European Sky – SES regulative). Zajednički pristup ovom značajnom poslu, Srbije i Crne Gore, odredili su, prije svega, činjenica da Srbija i Crna Gora imaju zajedničkog pružaoca usluga u vazdušnoj plovidbi – Kontrolu letenja Srbije i Crne Gore SMATSA doo Beograd, i geografski položaj koji ih čini prirodno povezanim partnerima u FAB inicijativi.

Strane potpisnice Memoranduma o razumijevanju saglasile su da se, u cilju priprema za sprovođenje FAB inicijative, formira zajednička privremena Radna grupa, koja će imati zadatak da analizira mogućnosti i zahtjeve za formiranje FAB-a, analizira postojeće FAB inicijative u regionu i Evropi, i da, nakon sagledavanja i analize mogućih opcija, predloži optimalno rješenje za obje države. Poslije toga, nadležna ministarstva dviju država predložiće svojim Vladama konkretne odluke.

Osnovu za zajedničko djelovanje na FAB inicijativi, dale su Vlade dviju država, potpisivanjem Sporazuma o saradnji u oblasti vazdušnog saobraćaja između Srbije i Crne Gore, koji je stupio na snagu krajem oktobra ove godine, nakon što su ga ratifikovale Skupštine obje države.