O namaNovosti i pressRegulativaFormulariGalerijaLinkoviKontaktMapa sajta
Sigurnost
Vazduhoplovne usluge
Bezbjednost
Prijava događaja
Traganje i spasavanje
Medicina
Međunarodna saradnja
Novosti i press
04.11.2016.
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST: UPRILIČEN DAN FRANCUSKOG VAZDUHOPLOVSTVA U PODGORICI
Saradnja u civilnoj avijaciji spaja Francusku i Crnu Goru

Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore i Francuski institut, u saradnji sa Generalnim direktoratom civilnog vazduhoplovstva Francuske (DGAC), organizovali su sinoć Dan francuskog vazduhoplovstva u Centru savremene umjetnosti u Podgorici. U prepunoj sali galerije Klub otvorena je izložba fotografija o razvoju francuske avijacije i prikazan dokumentarni film „Le Bourget“, posvećen prvom aerodromu u Parizu.
Organizovanje Dana francuske avijacije u Podgorici rezultat je sjajne saradnje Francuske i Crne Gore u oblasti civilnog vazduhoplovstva, istakli su organizatori. To je potvrdila i ambasadorka Francuske Kristin Tudik, koja je dodala da odnosi dvije države mogu dodatno da se poboljšaju.

Civilno vazduhoplovstvo je značajno za razvoj ekonomije, prije svega turizma, jer avioni dovode turiste. U tom segmentu se otvara polje za unaprjeđenje naših odnosa. U Buržeu je 2013. godine potpisan sporazum kojim su precizirani oblici saradnje. Da bismo nastavili tim putem, stojim na raspolaganju, a svakako to očekujem i od druge strane,“ navela je ambasadorka Tudik.

Direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore Dragan Đurović podsjetio je da je prvi let civilnog aviona u Crnoj Gori izveden prije 100 godina, 1913. na Cetinju. To je bio avion tipa Blerio, proizveden u Francuskoj.

Crnogorska Agencija za civilno vazduhoplovstvo je, kako je nedavno saopštio direktor Evropske agencije za sigurnost vazdušnog saobraćaja, za veoma kratko vrijeme od svog osnivanja postala lider u regionu. Sa druge strane, Francuska je bila i ostala temelj razvoja evropskog vazduhoplovstva. I danas se u Francuskoj dominantno proizvode i Erbas (Airbus) i ATR, a veliki je značaj Francuske u razvoju vazduhoplovne tehnike, procedura i zaštite životne okoline. Zbog svega ovoga srećni smo što imamo veliku saradnju sa vazduhoplovnim vlastima Francuske. Za jednu malu državu kao što je Crna Gora to je izuzetna privilegija,“ naveo je Đurović.

Direktor civilnih vazduhoplovnih vlasti Francuske Patrik Gandil upoznao je publiku u Centru savremene umjetnosti sa brojnim pionirskim poduhvatima francuskih avijatičara i francuskog  vazduhoplovstva, kao jednog od najstarijih u Evropi.

Francuz Kleman Ader je 9. oktobra 1890. godine sa svojom letilicom prvi uspio da napusti tlo i uzdigne se na više desetina metara u parku na jugoistoku Pariza. Ako posmatramo broj pokušaja i broj značajnih napredaka koji su postignuti, može se reći da je zemljište Isi Le Mulino, na kojem je to izvedeno - kolijevka avijacije,“ zaključio je Gandil.

Koliko je civilna avijacija važna Francuzima, nadahnuto je kroz citat Leonarda da Vinčija opisala ambasadorka Tudik. „Da Vinči je govorio da ćete jednom kada oprobate letjenje ubuduće hodati očima okrenutim ka nebu, željeći da mu se uvijek vratite. Letjeti je oduvijek bio čovjekov san i taj san je postao stvarnost. Ubijeđena sam da će ovaj dan posvećen istoriji naše avijacije inspirisati crnogorsku publiku da i dalje sanja u skladu sa ovom lijepom izložbom,“ zaključila je francuska ambasadorka.

Izjavu ambasadorke Francuske u Crnoj Gori Kristin Tudik možete pogledati ovdje.
Izjavu direktora Agencije za civilno vazduhoplovstvo Dragana Đurovića možete pogledati ovdje.

Vijest o posjeti je objavljena u sljedećim štampanim medijima medijima:
Pobjeda
Dan
Dnevne novine