International Air Transport Association (IATA) objavila podatke o sigurnosnim performansama za 2021. godinu

International Air Transport Association (IATA) je objavila podatke o sigurnosnim performansama za 2021. godinu u okviru industrije komercijalnih avio-prevoznika koji pokazuju veliki napredak u odnosu na 2020, kao i osvrt na period 2017-2021.

Među najvažnijim su:

  • Smanjenje ukupnog broja nezgoda, stope svih nezgoda i smrtnih slučajeva
  • Članice IATA koje zadovoljavaju standard provjeravan kroz IATA Operational Safety Audit (IOSA) prošle godine nisu evidentirale nijednu fatalnu nesreću
  • Prvi put u posljednjih 15 godina nije bilo nesreća na poletno slijetnoj stazi

IATA (International Air Transport Association) je Međunarodno udruženje avio prevoznika i predstavlja oko 290 avio-kompanija koje čine 83 odsto globalnog vazdušnog saobraćaja.

Udruženje je osnovano u Havani, Kuba, 19. aprila 1945. i predstavlja vodeću asocijaciju za saradnju avio kompanija u promovisanju bezbjednih, pouzdanih, sigurnih i ekonomičnih vazdušnih usluga – za dobrobit potrošača širom svijeta. Industrija međunarodnog redovnog vazdušnog saobraćaja je porasla više od 100 puta u odnosu na 1945. Malo je industrija koje mogu da se mjere sa dinamikom tog rasta, koji bi bio mnogo manje spektakularan bez standarda, praksi i procedura razvijenih u okviru IATA.

Nakon osnivanja, IATA je imala 57 članica iz 31 zemlje, uglavnom iz Evrope i Sjeverne Amerike. Danas broji oko 290 članova iz 120 država u svakom dijelu svijeta.

Misija IATA-e je da predstavlja, vodi i služi avio industriji.

Program IATA Operational Safety Audit (IOSA) je međunarodno priznati i prihvaćeni sistem evaluacije, dizajniran za procjenu operativnog upravljanja i sistema kontrole avio kompanija.

IOSA stvara standard koji je uporediv na svjetskoj osnovi, omogućavajući i maksimizirajući zajedničku upotrebu revizorskih izvještaja. Ovo je avio industriji uštedjelo preko 6.400 suvišnih revizija i nastavlja da vodi do velikih ušteda avio kompanijama koje učestvuju u IOSA standardizaciji.

Svi članovi IATA-e ispunjavaju IOSA standard i moraju ostati standardizovani kako bi zadržali članstvo u IATA-i.

Više informacija i podataka saznajte na linkovima:

https://www.iata.org/en/pressroom/2022-releases/2022-03-02-01/

https://www.iata.org/en/iata-repository/pressroom/fact-sheets/fact-sheet---safety/