2 months 1 day

Agencija za civilno vazduhoplovstvo je organizovala radionicu na temu Promocija i kultura sigurnosti – paraglajding aktivnosti (23 - 24. marta 2023. godine.)

Prezenteri, koji su bili angažovani, su istaknuti piloti i instruktori sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti paraglajdinga, Ivica Knežević i Zoran Petrović, kao i inspektor iz Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo Dario Tomašić.

Preko 20 pilota paraglajdera je prvog dana radionice osvježilo svoje znanje iz sljedećih oblasti:

  • tandem paragliding - priprema putnika, regulativa, održavanje opreme, opasne situacije,
  • održavanje opreme - tehnički pregledi, servis, protokol pregleda,
  • ugrožavanje sigurnosti letenja paraglajderom, primjeri iz prakse,
  • meteorološka... OPŠIRNIJE
2 months 6 days

Agencija za civilno vazduhoplovstvo je donijela novi Pravilnik o uslovima za sigurnu upotrebu sistema bespilotnih vazduhoplova. Ovim pravilnikom utvrđeni su uslovi za sigurnu upotrebu sistema bespilotnih vazduhoplova u Crnoj Gori, kao i uslovi koje mora da ispunjava osoblje, uključujući pilote bespilotnih vazduhoplova i organizacije uključene u izvođenje operacija sistemima bespilotnih vazduhoplova.

Pravilnik će se primjenjivati od 01. januara 2024. godine.

Novim Pravilnikom zahtijeva se, između ostalog, registracija operatora bespilotnih vazduhoplova u Crnoj Gori, kako onih koji su već registrovani tako i novih. Obavezu registracije imaju operatori koji... OPŠIRNIJE

3 months 5 days

U organizaciji Agencije za civilno vazduhoplovstvo Republike Sjeverne Makedonije, 22.02.2023. godine u Ohridu, održana je ceremonija potpisivanja Sporazuma o traganju i spašavanju u civilnom vazduhoplovstvu između Crne Gore, Republike Srbije, Republike Slovenije i Republike Sjeverne Makedonije.

Sporazum o traganju i spašavanju u civilnom vazduhoplovstvu potpisali su generalni direktori za civilno vazduhoplovstvo zemalja potpisnica: direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore, Zoran Maksimović, direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, Mirjana Čizmarov, direktor civilnih vazduhoplovnih vlasti Slovenije, Srećko Janša, kao i direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo Republike Sjeverne Makedonije, Tomislav Tuntev.

Potpisivanjem ovog... OPŠIRNIJE