1 day 10 hours

Direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV), Ivan Šćekić i generalni direktor Evropske organizacije za sigurnost vazdušne plovidbe (EUROCONTROL), Raul Medina Kabaljero razgovarali su u Briselu o više značajnih tema iz ove oblasti.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o trenutnoj situaciji i razvoju vazdušnog saobraćaja, kao i o jačanju uspješne saradnje između crnogorske Agencije i jedne od najvažnijih organizacija.

Generalni direktor EUROCONTROL-a čestitao je Crnoj Gori na izboru direktora ACV-a, uz zajedničku ocjenu o značajnom napretku države u oblasti civilnog vazduhoplovstva, poput uvođenja vazdušnog prostora bez ruta (Free Route Airspace) i datalink usluge.

Šćekić je ukazao na rezultate brojnih međunarodnih kontrola kojim je mjeren učinak Agencije, kao... OPŠIRNIJE

5 days 10 hours

Savjet Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV) jednoglasno je izabrao Ivana Šćekića za direktora Agencije u četvorogodišnjem mandatu.

To je odlučeno 23. maja ove godine, nakon javnog konkursa i procedure sprovedene prema Zakonu o vazdušnom saobraćaju.

Saglasnost na odluku je dalo i resorno Ministarstvo saobraćaja i pomorstva.

Šćekić je diplomirani inženjer vazdušnog saobraćaja.

Osim stručnih referenci, ima značajno iskustvo u ovoj oblasti i izuzetno je upućen u djelovanje civilne vazduhoplovne vlasti na unutrašnjem i na međunarodnom nivou.

Novoizabrani direktor je bio na čelu Sektora za sigurnost vazdušne plovidbe Agencije, a timskim, posvećenim i odgovornim radom postignuti su rezultati priznati od međunarodnih partnera države.

Bio je... OPŠIRNIJE

1 week 5 days

U periodu od 27. do 31. maja 2024. godine, predstavnici Evropske komisije (EK) realizovali su procjenu sistema bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva u Crnoj Gori, u cilju potvrđivanja usaglašenosti crnogorskih sa evropskim standardima bezbjednosti u civilnom vazduhoplovstvu, a u okviru programa  „One Stop Security”.

Predmet procjene su bili aerodromi Tivat i Podgorica i kroz kontrolu EK sagledane su sve aktivnosti i mjere koje se primjenjuju od strane operatora aerodroma i drugih subjekata uključenih u vazdušni saobraćaj u okviru sistema bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva Crne Gore. Takođe, inspektori EK izvršili su i kontrolu usaglašenosti nacionalnih propisa sa evropskim zakonodavstvom u oblasti bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva, i to u dijelu implementacije evropske... OPŠIRNIJE