Održana radionica iz oblasti upravljanja protokom vazdušnog saobraćaja i kapacitetima (ATFCM) i procjene kapaciteta aerodroma

U Agenciji za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore dana 1. i 2. decembra 2022. godine održana  je radionica iz oblasti upravljanja protokom vazdušnog saobraćaja i kapacitetima (ATFCM) i procjene kapaciteta aerodroma. Radionica je organizovana u saradnji s Eurocontrol-om (Evropskom organizacijom za sigurnost vazdušne plovidbe), u okviru programa za podršku državama članicama Eurocontrol-a (Support to State Program).

U toku ove dvodnevne radionice obrađen je veliki broj tema koje su se odnosile na  upravljanje protokom vazdušnog saobraćaja i kapacitetima, među kojima se izdvajaju:

ATFCM procesi,

razmjena podataka i poruka u vezi sa planom leta,

pregled i upotreba softverskih alata za ATFCM,

pojašnjavanje pojma „kapacitet aerodroma“,

modeli za računanje/procjenu kapaciteta aerodroma u smislu airside operations,

putnička potražnja na aerodromu (landside operations).

Eksperti Eurocontrol-a Filip Tušar (Philippe TOUCHARD), specijalista za ATFCM Training, Rebeka Ernandes Montero (Rebeca HERNANDEZ MONTERO), specijalista za Airport Capacity, i Miroslav Špak, specijalista za Airport Training, dijelili su svoja dugogodišnja operativna iskustva iz oblasti planiranja letenja kroz zagušene dijelove vazdušnog prostora u Evropi, organizacije letenja prilikom zagušenja saobraćajom na aerodromima, procjene kapaciteta aerodroma i predikcije putničke potražnje na aerodromima predavajući na ovoj vrlo značajnoj i korisnoj radionici.

 

Pored predstavnika Agencije za civilno vazduhoplovstvo, na radionici su učestvovali i predstavnici onih vazduhoplovnih djelatnosti koji se na dnevnom nivou bave pitanjima ATFCM, i to: Kontrola letenja Srbije i Crne Gore SMATSA doo, Aerodromi Crne Gore AD, ToMontenegro AD i Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije.

 

Cilj radionice koji se ogledao u tome da svim učesnicima da dovoljno detaljan uvod u operativnu primjenu metoda koje su na raspolaganju za upravljanje protokom vazdušog saobraćaja, što je u potpunosti ispunjeno.

 

Radionica je ujedno bila i prilika za unapređenje saradnje između navedenih učesnika, kako na nacionalnom tako i međunarodnom nivou.