SAOPŠTENJE: U Agenciji za civilno vazduhoplovstvo održana radionica o Compliance Monitoring (Quality) Sistemu

Radionici su prisustvovali predstavnici sljedećih vazduhoplovnih subjekata: AD Aerodromi Crne Gore (Aerodrom Podgorica i Aerodrom Tivat), Montenegro Airlines, Airways Montenegro i Avio-helikopterska jedinica MUP-a. Predavači su bili predstavnici Agencije za civilno vazduhoplovstvo.

Radionica je imala za cilj razmjenu postojećih iskustva i unaprijeđenje procesa implementacije Compliance Monitoring Sistema (CMS), kao i regulatorne obaveze u pogledu razvoja CMS-a. U prezentacijama je predstavljeno na koji način se implementira, koje su prednosti i sa kojim problemima se vazduhoplovni subjekti mogu susresti prilikom njegove implementacije.

Radionica se koncentrisala na tri ključna aspekta:

  • Regulatorni – Položaj Compliance Monitoring (Quality) System-a u novoj regulativi
  • Razvojni – Razvoj i promjene Compliance Monitoring (Quality) System-a u vazduhoplovnoj industriji
  • Praktični – Primjena Compliance Monitoring (Quality) System-a u svakodnevom radu vazduhoplovnih subjekata.

Učesnici na radionici su bili u prilici da kroz otvorenu diskusiju sa predstavnicima Agencije pojasne otvorena pitanja iz ove oblasti.

Ovakav vid razmjene iskustava doprinosi boljem razumijevanju onoga što se očekuje od svake od zainteresovanih strana u vezi sa poslovima iz oblasti CMS-a, i to, prije svega, kroz otklanjanje uočenih nedostataka u dosadašnjim sistemima.