Saopštenje

U Agenciji za civilno vazduhoplovstvo dana 26.07.2023. godine održana  je radionica iz oblasti Operativnog vazdušnog saobraćaja (OAT). Radionica je organizovana u saradnji s Eurocontrol-om (Evropskom organizacijom za sigurnost vazdušne plovidbe), u okviru programa za podršku državama članicama Eurocontrol-a (Support to State Program).

Eksperti Eurocontrol-a sa bogatim iskustvom, Goran Redžepović (Civil – military expert) i Olivier Mrowicki (Programme Manager ASM/ATS/ATFCM Procedures), bili su predavači na ovoj vrlo značajnoj i korisnoj radionici.

Pored predstavnika Agencije za civilno vazduhoplovstvo, na radionici su učestvovali i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane, Kontrole letenja Srbije i Crne Gore SMATSA doo i Nacionalne komisije za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda vazduhoplova.

Radionica je organizovana sa ciljem da se podstaknu svi akteri da unaprijede kako interne procese tako i regulatorni okvir koji definiše ovu materiju, odnosno da se omogući diskusija i razmjena mišljenja sa priznatim stručnjacima iz ove oblasti, koja će biti od značaja pri izradi i/ili implementaciji OAT pravila od strane nadležnih institucija.

Radionica je ujedno bila i prilika za unapređenje međusobne saradnje između predstavnika prethodno navedenih institucija.