SASTANAK VAZDUHOPLOVNIH VLASTI U PODGORICI

Podgorica je domaćin ovogodišnjeg radnog susreta vrha vazduhoplovnih vlasti jer se ove sedmice održava sastanak Zajedničkog odbora ECAA sporazuma.

Crna Gora je jedna od potpisnica ECAA - Multilateralnog sporazuma o stvaranju zajedničkog evropskog vazduhoplovnog područja, a Zajednički odbor je tijelo nadležno za njegovo sprovođenje i obezbjeđivanje pravilne primjene.

Evropska komisija (EK) i Agencija za civilno vazduhoplovstvo (ACV) su suorganizatori trećeg sastanka ovog značajnog odbora 19. i 20. juna 2024. godine.

Sporazum predstavlja važan element u postupku proširenja Evropske unije (EU), a smatra se i moćnim sredstvom za ekonomski razvoj država.

Sastanku prisustvuju države potpisnice, među kojima i direktori regionalnih institucija za civilno vazduhoplovstvo, uz predstavnike Evropske komisije, na čelu sa Filipom Kornelisom, direktorom za vazduhoplovstvo  Generalnog direktorata EK za mobilnost i transport  - DG MOVE. 

Direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo, Ivan Šćekić zalagao se, pri susretu sa  gospodinom Kornelisom krajem aprila ove godine u Parizu, da Crna Gora bude država u kojoj će se održati sastanak Zajedničkog odbora.

Predstavnici crnogorske Agencije vjeruju da će ovaj sastanak biti prilika da se EK uvjeri u posvećenost država ispunjavanju obaveza iz ECAA.