Zajedničko saopštenje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva (ICAO) sa najnovijim savjetima i ažuriranim informacijama u vezi sa COVID-19 virusom

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva (ICAO) objavile su zajedničko saopštenje sa najnovijim savjetima i ažuriranim informacijama u vezi sa COVID-19 virusom.

Potpisano od strane generalnog direktora WHO, dr Tedros Adhanom Ghebreiesus-a, i generalnog sekretara ICAO-a dr. Fang Liu-a, saopštenje takođe potvrđuje posvećenost UN-ovih specijalizovanih agencija za podsticanje veće međunarodne saradnje na suzbijanju virusa i zaštiti zdravlja putnika.

U izjavi je istaknuta važnost da se države članice ICAO i WHO pridržavaju standarda koji se odnose na sprječavanje širenja zaraznih bolesti i da poštuju Međunarodne zdravstvene propise (2005).

Zajedničko saopštenje dopunjava trenutne napore ICAO-a i WHO-a kao odgovor na COVID-19.

Link na saopštenje: https://www.icao.int/Security/COVID-19/Pages/Statements.aspx

Korisni linkovi:

WHO: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

WHO: https://www.who.int/news-room/articles-detail/key-considerations-for-repatriation-and-quarantine-of-travellers-in-relation-to-the-outbreak-of-novel-coronavirus-2019-ncov/

ICAO COVID-19 Facilitation website: https://www.icao.int/Security/COVID-19/Pages/default.aspx

IATA Emergency Response Guidelines: https://www.iata.org/en/programs/safety/health/diseases/#tab-2

ACI Health Priorities: https://aci.aero/about-aci/priorities/health/