Crna Gora ostvarila veliki napredak u civilnom vazduhoplovstvu

U posjeti Crnoj Gori boravi direktor Evropske organizacije za sigurnost vazdušne plovidbe EUROCONTROL Frenk Brener, a njegova posjeta bitan je pokazatelj uvažavanja postignuća crnogorske Agencije za civilno vazduhoplovstvo i ukupnog razvoja crnogorskog civilnog vazduhoplovstva, saopštio je direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo Dragan Đurović.

Iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo saopšteno je da su sagovornici konstatovali da bi u narednom periodu trebalo intenzivirati saradnju u oblasti primjena evropskog sistema navigacije PBN, koji omogućava precizniju navigaciju i time značajno doprinosi redovnosti avio saobraćaja.

"Ekspertska pomoc EUROCONTROL-a može biti od posebnog značaja pri razmatranju primjene PBN koncepta u cilju omogućavanja noćnih letova na Aerodromu Tivat, što bi imalo nemjerljiv doprinos za crnogorski turizam, imajući u vidu da preko ovog aerodroma dolazi najveći broj turista", navodi se u saopštenju.

Brener je upoznat i sa rezultatima brojnih međunarodnih kontrola kojim je mjeren učinak Agencije za civilno vazduhoplovstvo.

Takođe, predstavljeni su rezultati u uspješno završenom projektu Jedna bezbjednosna kontrola, kojim su potvrđeni visoki standardi u civilnom vazduhoplovstvu Crne Gore.

Brener je čestitao Crnoj Gori na uključenju u projekat Jedna bezbjednosna kontrola.On je zadovoljan napretkom Crne Gore u oblasti civilnog vazduhoplovstva i najavio nastavak intenzivne saradnje sa Agencijom.

Kao potvrdu dobre saradnje, Brener je Agenciji za civilno vazduhoplovstvo, kao značajnom partneru, poklonio zastavu EUROCONTROL-a.

Podsjećamo, Crna Gora je od jula 2007. godine punopravni član EUROCONTROL-a, organizacije koja je prvenstveno zadužena za sigurnost vazdušne plovidbe u Evropi.

Izvor: Portal CdM
http://cdm.me/node/395187