Dodjela padobranskih dozvola

Povodom dodjela prvih dozvola padobranacima nakon više od 30 godina, Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore daje informaciju:

Godinama su naši ljubitelji vazduhoplovnog sporta obučavali i sticali dozvole u inostranstvu. Ni najstariji vazduhoplovci ne pamte dan kad je zadnji put organizovan ispit za sticanje padobranskih dozvola u Crnoj Gori. 

Ovih dana Agencija za civilno vazduhoplovstvo je sprovela prvo polaganje teorijskog i praktičnog dijela ispita za sticanje dozvole padobranca nakon više od 30 godina. 

Ispit su polagali članovi Vazduhoplovnog saveza Crne Gore, 19-ogodišnja Ana-Marija Grubač, članica Aerokluba Nikšić i 27-ogodišnji Stojan Saković, član Aerokluba Podgorica.

Oba kandidata su pokazala visok nivo potrebnog znanja na teorijskoj provjeri u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo, nakon čegu su polagali praktični dio ispita, na sportskom aerodromu Kapino Polje u Nikšiću. Ana-Marija i Stojan su u skoku sa 2000 metara uspješno izveli zahtjevane elemente u slobodnom padu i uvjerili članove ispitne komisije Agencije da sigurno i bezbjedno upravljaju padobranom, što su dokazali prizemljenjem u krugu prečnika 25 metara.

Stojanu i Ana-Mariji dozvole padobranca uručene su na prigodnoj svečanosti u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo.