DRUŠTVO - VAZDUHOPLOVSTVO, Crna Gora korisnik projekta

Podgorica, (MINA) - Crna Gora će, zahvaljujući značajnom napretku u oblasti bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva, u narednom jednogodišnjem periodu biti korisnik projekta Jedna bezbjednosna kontrola, saopšteno je iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo.

U izjavi dostavljenoj agenciji MINA, navodi se da je to potvrđeno i Administrativnim aranžmanom, koji su, u Parizu, potpisali izvršni sekretar Evropske konferencije civilnog vazduhoplovstva (ECAC), Salvatore Šakitano i direktor crnogorske Agencije za civilno vazduhoplovstvo Dragan Đurović.Projekat će početi u januaru naredne godine i trajaće 12 mjeseci. 

Pored Crne Gore i Turske, koje su dobile ovaj projekat, za učešće su bile zainteresovane Ukrajina, Srbija, Gruzija, Bosna i Hercegovina, Jermenija i Moldavija. 

Šakitano je kazao da su ECAC provjere obavljene u Crnoj Gori pokazale značajan napredak u crnogorskom vazduhoplovnom režimu bezbjednosti.

Prema njegovim riječima, projekat Jedna bezbjednosna kontrola predstavlja značajan instrument, koji države ECAC-a, koje nijesu članice Evropske unije (EU), mogu da iskoriste da bi sebe pozicionirale i podnijele zahtjeve za priznanje usaglašenosti svojih vazduhoplovnih bezbjednosnih mjera sa evropskim.

“Podržavam inicijativu Crne Gore da bude angažovana u ovom projektu i prepoznajem da ovakva inicijativa ističe posvećenost Agencije za civilno vazduhoplovstvo vazduhoplovnoj bezbjednosti, ali i nastavlja da gradi snažnu i istrajnu saradnju između Crne Gore i ECAC-a“, kazao je Šakitano.

Đurović je ocijenio da je veliki uspjeh i priznanje što je Crna Gora, pored Turske, dobila ovaj projekat za koji je postojalo ozbiljno interesovanje drugih država. 

To je, smatra on, i posljedica dobrog stanja u bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva u Crnoj Gori, koje su početkom ove godine utvrdili i oditori iz Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo.

“Siguran sam da će naša država, ukoliko svi subjekti civilnog vazduhoplovstva daju puni doprinos završetku ovog projekta, biti u situaciji da bude tretirana kao država koja u ovoj oblasti primjenjuje ekvivalentne bezbjednosne mjere, kao i države članice EU, što bi imalo velike pozitivne efekte“, rekao je Đurović.
izvor: MINA