Intervju direktora Agencije za civilno vazduhoplovstvo Dragana Đurovića povodom 5 godina od osnivanja Agencije

Podgorica, (MINA) - Direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo, Dragan Đurović, kazao je da se u toj oblasti u Crnoj Gori implementiraju najveći evropski standardi, navodeći da ključni izazovi ostaju dalje kadrovsko i jačanje sistema sigurnosti, kao i stroga primjena međunarodnih i domaćih propisa.

On je povodom petogodišnjice od osnivanja Agencije, kazao da sistem civilnog vazduhoplovstva obezbjeđuje stabilnu sigurnost i bezbjednost vazdušnog saobraćaja u Crnoj Gori.

“Jednostavno rečeno po prvi put u svojoj istoriji,od kada je prvi avion preletio Obilića poljanu na Cetinju, Crna Gora ima svoju civilnu vazduhoplovnu vlast i to kompetentnu i respektabilnu”, rekao je Đurović Agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući dominantno Agenciji za civilno vazduhoplovstvo od jednog sistema koji je imao puno nedostataka, došlo se do sistema koji obezbjeđuje stabilnu sigurnost i bezbjednost vazdušnog saobraćaja u Crnoj Gori.

“Nije za ovo kratko vrijeme bilo lako doći do toga, ali zahvaljujući prije svega dobroj kadrovskoj strukturi i odlučnoj primjeni zakona i međunarodnih standarda, Agencija je postala ne samo stabilna institucija sistema već i reper za vazduhoplovne vlasti u regionu”, naveo je Đurović.

On smatra da Crna Gora ima značajan potencijal kada su u pitanju kadrovi u oblasti civilnog vazduhoplovstva, u šta se, kako je naveo, uvjerio kada je došao na čelo Agencije.

“U prethodnom periodu, uspjeli smo da u Agenciju dovedemo značajan broj ljudi koji imaju bogato iskustvo u civilnom vazduhoplovstvu. To je bio dominantan kriterijum kojim smo se rukovodili”, rekao je Đurović.

On je dodao da su zaposlili i jedan broj mladih koji su završili odgovarajuće fakultete, kao i da Agencija stipendira i studente na vazduhoplovnim fakultetima u inostranstvu.

“U Agenciji za civilno vazduhoplovstvo posmatramo kao imperativ potrebu da se naši zaposleni permanentno edukuju i usavršavaju, kako bismo išli u korak sa dinamičnim razvojem civilnog vazduhoplovstva u svijetu. To je jedan od razloga zbog čega smo napravili veliki iskorak u odnosu na prethodni period i zbog čega sa svih važnijih adresa civilnog vazduhoplovstva dobijamo pohvale na račun načina našeg rada”, ukazao je Đurović.

Najviši zvaničnici Evropske konferencije civilnog vazduhoplovstva (ECAC) boravili su početkom godine u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, a Đurović je podsjetio da je njihova ključna ocjena bila da u Crnoj Gori, kad je civilno vazduhoplovstvo u pitanju, postoji najveći nivo evropskih standarda i njihove implementacije.

“Predsjednik ECAC-a je bio veoma impresioniran i pohvalio je posebno visok nivo stručnosti Agencije i njenu posvećenost sprovođenju najmodernijih bezbjednosnih standarda. Čelnici ECAC-a istakli su takođe da model rada, organizacije i finansiranja Agencije može da bude uzor za cijeli region”, rekao je on.

Đurović smatra da to nijesu samo priznanja za Agenciju, već i za cijelu državu i značajan doprinos evroatlantskim integracionim procesima.

“Sve to smo postigli u veoma kratkom vremenskom periodu, što potvrđuje da imamo dobar kadar i da možemo da znamo šta su prioriteti u razvoju civilnog vazduhoplovstva”, rekao je on.

Na konstataciju da je Katalin Radu, predsjednik ECAC-a, istakao veliku važnost ličnog doprinosa Đurovića uspješnosti Agencije, on je kazao da je uloga prvog čovjeka bitna, ali bez “kolektivnog duha i želje svih da napravimo dobru Agenciju to bi bilo teško uraditi”.

Đurović je kazao da Agencija sa svima u regionu odlično sarađuje, navodeći da to daje dobre rezultate.

“Imali smo najviše kapaciteta da pokrenemo i ostvarimo liderstvo u programu regionalne saradnje u oblasti pružanja vazduhoplovnih usluga. Od zemalja izvan regiona imamo izuzetno dobru saradnju sa vazduhoplovnim vlastima Francuske”, dodao je on.

Crna Gora je ove godine dio projekta One Stop Security, a Đurović je podsjetio da je projekat dobijen u ozbiljnoj konkurenciji, zahvaljujući dobrim rezultatima u oblasti bezbjednosti.

“Projekat je počeo da se realizuje i već je okončana kontrola ECACa na nacionalnom nivou, koja je bila uspješna. Slijede kontrole oba naša aerodroma. Kada se projekat završi, nadamo se uspješno, konstatovaće se da Crna Gora ispunjava bezbjednosne standarde u vazduhoplostvu kao i države članice Evropske unije”, kazao je on.

Đurović je pojasnio da će to značiti da će se, na primjer, za let iz Podgorice za Pariz preko Beča, kontrola putnika u Podgorici tretirati kao da je izvršena na aerodromu zemlje EU.

“I nećete, kao sada, imati ponovnu kontrolu u Beču. Kada se to desi, mi ćemo u ovoj oblasti praktično biti dio Evrope i prije formalnog članstva. Vjerujem da ćemo na ovaj način svim našim građanima olakšati putovanje u zemlje Unije”, rekao je on.

Đurović je kazao da je značajan dio crnogorskih propisa u oblasti civilnog vazduhopolovstva već usklađen sa evropskim.

Prema njegovim riječima, sprovođenjem Multilateralnog sporazuma o uspostavljanju zajedničkog evropskog vazdušnog područja, Agencija je, uz saglasnost Ministarstva saobraćaja, donijela veliki broj pravilnika, kroz koje preuzima uredbe koje donosi Evropska komisija.

Đurović je kazao da su ključni izazovi pred Agencijom u narednom periodu dalje kadrovsko jačanje, stroga primjena međunarodnih i domaćih propisa i dalje jačanje sistema sigurnosti i bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva u Crnoj Gori.

Izvor: Mina

Tekst integralno preuzeli dnevni listovi: Dan, Pobjeda, Dnevne novine, 
i portali: Portal Analitika, Vijesti, Café del Montenegro i Portal RTCG