Održana radionica za pilote generalne avijacije

U organizaciji Agencije za civilno vazduhoplovstvo u Podgorici je (na Ćemovskom polju u prostorijama odobrene organizacije za obuku pilota Airways Aviation) 27.6.2019. godine održana je radionica za pilote generalne avijacije u Crnoj Gori sa ciljem osvježenja postojećih znanja, informisanja o regulatornim zahtjevima, razmjene iskustava i mišljenja.

Organizacije radionice sprovedena je u skladu sa planiranim akcijama iz Nacionalnog plana sigurnosti vazdušnog saobraćaja. Predavači su, pored predstavnika iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo, bili i iskusni piloti iz regiona:

  • Zdravko Lukić, Republika Srbija i
  • Natko Kulić, Hrvatska.

Radionici je pored predstavnika Agencije za civilno vazduhoplovstvo prisustvovalo i 12 slušalaca iz vazduhoplovne zajednice. Kroz sadržajnu agendu slušaocima su predstavljene prezentacije i razmijenjena su mišljenja po sledećim oblastima: pravila letenja, priprema leta, procjena vremenskih uslova, značaj pravilnog donošenja odluka, let u kontrolisanom vazdušnom prostoru, izbjegavanje sudara i smanjenja separacija, komunikacija i prijavljivanje događaja. Određene teme su dodatno pojašnjene primjerima uz interaktivni pristup učesnika radionice i korisnu diskusiju.

Na kraju, opšti zaključak učesnika je pozitivan uz konstataciju da je poželjno da se slične radionice organizuju periodično. Iskustva predavača dodatno su doprinijela kvalitetu radionice. U želji za daljim unapređenjem operativnih izazova letenja u crnogorskom vazdušnom prostoru predloženo je da se prilikom organizovanja budućih radionica pozivaju i drugi predstavnici relevantnih vazduhoplovnih subjekata.