Posjeta čelnika Evropske konferencije civilnog vazduhoplovstva Crnoj Gori

Podgorica, 19. februar 2014. godine – Najviši zvaničnici Evropske konferencije civilnog vazduhoplovstva (ECAC), borave danas u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, u sklopu koje su se sastali sa direktorom Agencije za civilno vazduhoplovstvo Draganom Đurovićem. Predsjednik ECAC-a Katalin Radu i generalni sekretar ove vazduhoplovne institucije Salvatore Šakitano razgovarali su sa crnogorskim kolegama o stanju u oblasti civilnog vazduhoplovstva i aktuelnim projektima kojim se želi postići još veći stepen bezbjednosti.

Predsjednik ECAC-a Katalin Radu je kazao da je impresioniran rezultatima rada Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore, koji su zasnovani na primjeni evropskih i međunarodnih standarda. “Vazduhoplovni saobraćaj je jedan od najvažnijih načina prevoza, zbog čega je veoma bitno da svaka zemlja osigura uslove za njegovu sigirnost i bezbjednost. Crna Gora, kroz primjenu standarda, to uspijeva na dobar način”, rekao je Radu, dodajući da su standardi ispunjeni i zahvaljujući stručnom kadru koji radi u Agenciji. 

Direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo Dragan Đurović ocijenio je da je posjeta čelnika ECAC-a potvrda permanentnog razvoja civilnog vazduhoplovstva u Crnoj Gori, tokom kojeg se od sistema sa mnogo ozbiljnih nedostataka došlo do sistema koji može da posluži kao primjer zemljama u regionu. “Sada imamo situaciju u kojoj najviše vazduhoplovne vlasti Evrope ocjenjuju da je Crna Gora u samom vrhu zemalja u svijetu po usaglašenosti sistema bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva sa međunarodnim standardima”. 

Zahvaljujući značajnom napretku u oblasti civilnog vazduhoplovstva u poslednjih nekoliko godina Crna Gora ECAC je izabrao Crnu Goru da, uz Tursku, bude korisnik projekta „Jedna bezbjednosna kontrola“(„One Stop Security“) koji je je počeo u januaru.

Radu je naveo da će aktivnosti iz ovog projekta olakšati procedure za putnike na aerodromima i poboljšati povezanost i slobodno kretanje. “Putnik na relaciji Podgorica – Beč – Brisel će tako prolaziti kontrolu na podgoričkom aerodromu, ali neće morati da bude kontrolisan i na bečkom”, objasnio je Radu.

On je najavio da će u aprilu, u sklopu projekta, biti obavljen odit sistema civilnog vazduhoplovstva. Uspješnim završetkom ovog jednogodišnjeg projekta država Crna Gora će biti u poziciji da bude prepoznata kao zemlja koja primjenjuje ekvivalentne bezbjednosne mjere kao i članice Evropske unije.

Crna Gora je postala punopravni član ECAC-a u junu 2008. godine. Glavni cilj ECAC-a, koji ima 44 države članice, je kreiranje sigurnog, djelotvornog i kontinuiranog sistema evropskog vazdušnog saobraćaja, kroz harmonizaciju upravljanja ovim saobraćajem među članicama.

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje