SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Povodom vanrednog slijetanja aviona Boeing 737/200 kompanije Aviogenex iz Beograda na Aerodrom Podgorica u Golubovcima, Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore daje:

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Avion Boeing 737/200, kompanije Aviogenex iz Beograda, na čarter letu AGX 384 od Zakintosa (Grčka) do Beograd (Srbija), sa 16 putnika i 6 članova posade, vanredno je sletio na Aerodrom Podgorica u Golubovcima u 10.34 po lokalnom vremenu. 

Posada aviona je odlučila da sleti na aerodrom Podgorica iz predostrožnosti zbog, kako je javila podgoričkoj Kontroli leta, pojave dima u putničkoj i pilotskoj kabini.

Slijetanje aviona je izvršeno normalno i bez ikakvih posljedica po putnike, posadu, avion i treća lica, uz potpunu koordinaciju Kontrole leta i službi Aerodroma Podgorica.

Neposredno nakon ovog događaja Kontrola leta Podgorica je obavijestila Agenciju za civilno vazduhoplovstvo koja je odmah preduzela mjere za ispitivanje događaja. Službenici Agencije su izašli na lice mjesta i prikupili sve raspoložive podatke o događaju.

Prema preliminarnim nalazima, ovaj događaj spada u kategoriju vanrednog događaja. Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore informisala je o ovom događaju Direktorat za civilno vazduhoplovstvo Republike Srbije, u čijem se registru nalazi pomenuti avion. 

Uzroci pojave dima u putničkoj i pilotskoj kabini biće poznati nakog detaljnog tehničkog pregleda od strane tehničke službe Aviogenexa i uz učešće nadzornika Agencije za civilno vazduhoplovstvo, nakon čega će biti napravljen finalni izvještaj o događaju.

Agencija za civilno vazduhoplovstvo

Radomir Janjušević